Gipszkartonozás - GY.I.K.

Mielőtt belevágunk: mit kell feltétlenül tudni a gipszkartonozásról?

Az alábbi bekezdésekben a gipszkarton felhasználási lehetőségeivel kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket tekintjük át.

A szárazépítészetről általában

A szárazépítés nagy előnye a gyors, tiszta munka, a csekély önsúly (ez régi, ismeretlen teherbírású födémeknél döntő lehet!), valamint, hogy nincs az épületbe bevitt ún. technológiai nedvesség. Ez utóbbi jelentőségét akkor tudjuk eléggé értékelni, amikor halljuk a híreket az új építésű társasházakban bekövetkező penészesedési problémákról. Ezek túlnyomórészt a hőhidak és/vagy az épületszerkezetekbe a túl gyors építés során bevitt rengeteg víz (beton, habarcs, vakolat) miatt alakulnak ki.

Minden lehűlő felület (pl. homlokzat, tető) gipszkartonozásánál különös tekintettel kell lenni a megfelelő hőszigetelésre és párafékezésre. Ha ezek nem szakszerűen készülnek, a szerkezet bepenészesedhet.

Szakszerűen végzett gipszkarton-szerelés után tökéletesen sík, szabályos felületet kapunk, amit már lényegesen könnyebb glettelni ill. burkolni, mint egy vakolt falat.A gipszkartonozás menete

A szárazépítés első lépése a szerkezet kitűzése, szintezése. Válaszfalak esetén fontos, hogy a fogadó szerkezetek (aljzat, kapcsolódó fal) egyenesek és megfelelő minőségűek, teherbírásúak legyenek. Tetőtér-beépítésnél illetve álmennyezeteknél nem lényeges szempont a meglévő szerkezet pontossága, hiszen a bordázatot tartó ún. akusztikus kengyelek ill. direktfüggesztők eltűntetik az esetleges hibákat. Mi általában fém (horganyzott acél) profilokra dolgozunk, de a költségcsökkentés érdekében a gipszkarton felszerelhető Bramac lécvázra is. Miután a tartóváz összeállt, a következő lépés az elektromos- és gépészeti (víz, fűtés stb.) vezetékek elhelyezése, a kiállások, kötődobozok elkészítése. Ezután méretre szabjuk a gipszkarton táblákat, és kifúrjuk rajtuk a szerelvényezéshez szükséges nyílásokat. A táblák felcsavarozása után az illesztések és csavarfejek bandázsolása, glettelése adja meg a végső felületet.

Mennyezet készítése gipszkartonozással

Gipszkarton fajták

Alapvetően négyféle gipszkarton tipust különböztetünk meg: normál (ez létezik 9 és 12,5 mm-es változatban), impregnált, tűzgátló és hajlítható. Impregnált (zöld színű) anyagot használunk vizes, vagy nagy páraterhelésnek kitett helységekben. Üzemi víz (pl. zuhanyzó) esetén nem elég a gyári impregnálás, burkolás előtt a táblákat kenhető szigeteléssel kell ellátni! A tűzgátló gipszkarton (vastagsága 15 mm) elsősorban középmagas épületek tetőtér-beépítése során, illetve kémények elburkolásához használatos. A 6 mm-es hajíltható gipszkarton táblákból pedig - a megfelelő technológiával - szinte mindenféle íves szerkezetet ki lehet hozni.

Gipszkarton-szerelés árak

Természetesen mint minden kivitelezési munka esetében, a gipszkartonozásnál is a mennyiség, a munka jellege, összetettsége határozza meg a vállalási árakat. Anyagárról nem is érdemes beszélni konkrét feladat nélkül, mert a rendszer rengeteg apró összetevőből áll, és csak a helyszíni adottságok függvényében lehet megmondani, hogy miből mennyire van szükség. (Az ezzel kapcsolatos, m2-alapú Rigips tájékoztatók csak nagyon durva becslésre alkalmasak!) Tájékozatásul néhány munkanem átlagos munkadíja (nettó Ft/m2):

  • Szárazvakolat készítés: 1000,-
  • Hanggátló előtétfal készítés: 1100,-
  • Válaszfal 2*1 rtg burkolattal 1300,-
  • Tetőtér-beépítés: 1500,-
  • Álmennyezet (sima) 1400,-
  • Álmennyezet (kazettás, látszó bordákkal) 1100,-